torsdag 11. desember 2014

Lesestoff til jul

Nå nærmer det seg jul, og da kanskje mer tid til å lese bøker. Her kommer noen tips!
 

Oppløsning av C.J. Sansom

Hvorfor ikke lese glimrende, britisk krim fra middelalderens England under Tudortiden og Henrik den VIIIs styre.
Hittil er det kommet 5 bøker i denne serien med Matthew Shardlake (kan leses uavhengig), den pukkelryggede sakføreren, som hovedperson. En forsiktig advokat med en sterk rettferdighetssans. Oppløsning er første bok i serien. Året er 1537 og England står ovenfor store forandringer der Henrik den VIII har utropt seg selv til kirkens suverene overhode. Ved kysten nær Sussex, i munkeklosteret i Scarnsea, har begivenhetene kommet helt ut av kontroll. Thomas Cromwells utsending, Robert Singleton, blir en dag funnet død, med hodet skilt fra kroppen. Cromwell sender Matthew Shardlake og hans assistent, Mark til klosteret for å finne ut av saken.
Andre bøker i denne serien:
 • Mørk ild
 • Monark
 • Åpenbaring
 • Undergang
Spennende bøker for de som liker kombinasjonen krim, spenning og historie!

 Flink pike av Gillian Flynn

En noe annerledes krim/spenning. Boka er snikende og utspekulert og handler om Nick Dunne og hans forsvunnede kone Amy. Hun blir sporløst borte på deres 5-års bryllupsdag og ektemannen blir den naturlige mistenkte. Nick bedyrer at han er uskyldig. Men hva med den tilsynelatende bekymringsløse oppførselen hans og den forhøyede livsforsikringen, og fremfor alt: Hvor er det blitt av Amy - søte, flinke, uskyldige Amy?

Med svart humor, drivende spenning og en dyp innsikt i forkvaklede menneskesinn, kommer vi stadig nærmere sannheten om hva som har skjedd med Amy.

Boka er også filmet og har tittelen Gone Girl.

 

De usynlige av Roy Jacobsen

Dette er en sterk og rørende familiehistorie fra en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten. Gjennom 15 år fra rundt 1913, følger vi familien Barrøy som består av Hans, hans kone Maria, Hans gamle far, Hans yngre søster Barbro, som ikke er som alle andre, og datteren Ingrid, som er 3 år når historien starter. Familien lever tett på naturen i et beinhardt slit for å overleve, men også i glede over at de får bo på denne øya. Ingrid blir som ung jente sendt i tjeneste på en av de andre øyene, og kommer tilbake med to forlatte rikmannsbarn. Også de vokser opp på øya.

Romanen skildrer arbeidet med jorda og sjøen i en rik og presis prosa. Det er så man nesten kjenner den salte sjølufta.
Anbefales!

Kjempenes fall av Ken Follett

Kanskje på tide å kaste seg over Ken Folletts storslagne trilogi om det tjuende århundre? I bøkene følger vi skjebnene til fem familier fra Wales, England, Tyskland, Russland og USA gjennom en tid hvor verden rystes av den første verdenskrigen, den russiske revolusjonen og kampen for kvinnenes rettigheter. I andre bok får vi oppleve nazismens fremmarsj og 2. verdenskrig og i tredje og siste bok får vi et tett innblikk i  de enorme politiske, sosiale og økonomiske omveltingene fra 1960-tallet og opp gjennom 80-tallet.

Follett kombinerer fiksjon og virkelighet, og har virkelig gjort et grundig stykke researcharbeid. Mange av familiemedlemmene vi følger lever tett på sentrale historiske personer, som feks brødrene Kennedy i USA og statsminister Nikita Krusjtsjov i Sovjet. Vi kommer dermed tett på viktige historiske begivenheter, som kampen for borgerrettighetene og drapet på Martin Luther King, Watergate-skandalen og begynnelsen på og slutten på Berlinmuren. Og rock’n roll!
De andre bøkene i århundretrilogien: 
 • Vinter over verden
 • På grensen til evigheten

 Stalker av Lars Kepler

Krimbøkene med den svensk-finske etterforskeren Joona Linna i spissen, er drivende spennende bøker skrevet av det svenske forfatterekteparet Alexander Ahndoril og Alexandra Coelho Ahndoril. Stalker er den femte i rekken og foreløpig den siste av i alt åtte planlagte bøker.
En voldsfiksert seriemorder filmer sine kvinnelige ofre og legger filmsnuttene ut på YouTube. Rekker politiet å avverge det neste drapet? Hvem er morderen? Kan det være presten Rocky Kyrklund, som for ni år siden ble dømt til psykiatrisk behandling etter et brutalt mord? Kan det være Jurek Walter – psykopaten kjent fra de foregående Kepler-thrillerne – eller er han død? Og hvor er politihelten Joona Linna? Er han også død, slik alle tror?
Mens klokken teller ned for stadig flere ofre, jakter politifolk og psykiatere på den bestialske morderen. Som leser må man bare henge med i svingene, for her går det unna!
Andre bøker i serien om Joona Linna:
 • Hypnotisøren
 • Paganinikontrakten
 • Ildvitnet
 • Sandmannen

Marco-effekten av Jussi Adler-Olsen

Mer nordisk krim, her dansk. Avdeling Q er en noe pussig politiavdeling som holder til i kjelleren under Politigården i København, og som etterforsker gamle og uoppklarte drap.  Avdeling Q består av den sære Carl Mørck, hans hemmelighetsfulle medhjelper Hafez el-Assad og den noe motvillige sekretæren Rose Knudsen. 
I den femte og hittil siste boka, Marco-effekten, står Avdelingen Q overfor en sak med innviklede familieforhold, grotesk menneskebehandling, korrupsjon og kriminalitet med rekkevidde fra det danske justisdepartementet til langt inn i Afrikas jungel. Dette er en intenst spennende thriller det er umulig å legge fra seg.
 
Andre bøker om Avdeling Q:
 • Kvinnen i buret
 • Fasandreperne
 • Flaskepost fra P
 • Journal 64

Shantaram av Gregory David Roberts

Har du ikke lest denne enda, er det på tide. En fantastisk roman om livet og døden i Bombay. Historien er basert på forfatterens opplevelser i Bombay (i dag Mombay) etter å ha rømt fra et australsk høyrisikofengsel, der han sonet en dom for ran.

Etter flukten kommer han til Bombay og lever der et liv på randen av hva et menneske kan tåle, først som slumlege, senere som våpenpusher for mafiaen. Det er en fortelling om de store spørsmålene i livet, om frihetens pris, om kampen mellom det gode og onde, om kjærlighet og vennskap – og ikke minst kjærlighet til Bombay og menneskene som lever der.

En vanvittig røverhistorie, anbefales!

 

Husk at det også finnes mange bøker som eBok som kan lastes ned og leses på nettbrett e.l. Lånetiden er nå 21 dager (tidligere 14 dager).

For å låne og lese, må man bruke en app, se veiledning her: http://fylkesbiblioteket.stfk.no/upload/Fylkesbiblioteket/Dokumenter/Veiledning%20ebokbib.pdf

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar