torsdag 20. september 2012

Skyggeferden av Sara Azmeh Rasmussen

Sara Azmeh Rasmussen har protestert mot kvinneundertrykking ved å sette fyr på en hijab, og aksjonert foran Islamsk Råd, for homofile og transseksuelles rettigheter i islam. Hun er en aktiv og modig debattant i avvisspaltene og har mottatt drapstrusler for sitt engasjement, og fikk tidligere i år Fritt Ords pris «for sitt modige og kompromissløse engasjement for individets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk».

Nå debuterer Rasmussen, som kom fra Syria til Norge som tjuetoåring, med en selvbiografisk roman.

Skyggeferden tar oss med fra oppveksten i en bemidlet familie i Damaskus, til et goldt liv som asylsøker og student i Oslo.
Det er en reise full av konflikter - familiære og kulturelle, seksuelle og religiøse - og gir leseren nye perspektiver.

Det starter med Saras dramatiske oppvekst i Syrias hovedstad Damaskus på 70 og 80- tallet. Sara er nemlig ikke som alle andre muslimske jenter, hun er frihetselskende og kommer raskt på kant med de muslimske tradisjonene i datidens Syria. Hun elsker sin kjærlige far, mens hennes mor er voldelig og uforsonlig og misliker sin datters mangel på kvinnelighet. Blant annet tvinger hun datteren til å operere inn silikon i brystene for å bli mer attråverdig og feminin. Etterhvert blir tilværelsen uutholdelig for Sara, hun blir en skam for familien og blir bedt om å dra. Hun ender opp i Norge, og fortsetter der sin og andre kvinners kamp for frihet og selvstendighet.

Du kan lese anmeldelser av boka her og her.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar