onsdag 11. november 2015

Filmer med tema historie / politikk / samfunn i USA og UK

Noen ganger kan det være greit å skaffe seg kunnskap via andre kilder enn lærebøker og teori. Feks ved å se på film! Det finnes flere dokumentarer, TV-serier og gode spillefilmer som kan gi en ny innfallsvinkel og ny forståelse i forhold til ulike temaer.

Nå om dagen jobbes det med historie, politikk og samfunn i USA og Storbritannia i faget engelsk. Det er laget et utall filmer og TV-serier om disse temaene, og vi har plukket ut noen:

Maktens menn (2011) PosterUSA - filmer:

The Ides of March (2012) (Maktens menn) Amerikansk politikk og presidentkampanje:
"Maktens Menn" er en historie om sex, ambisjoner, lojalitet, svik og hevn. I sentrum for det hele står den unge pressetalsmannen Stephen Meyers. Stephen opplever å bli offer i en maktkamp, utspilt i politikkens mørkere kulisser, fylt av forræderiske manipulasjoner og falske forlokkelser. George Clooney spiller guvernør Morris, presidentkandidat for de amerikanske demokratene. Ryan Gosling spiller hans pressetalsmann Meyers. Paul Giamatti er kampanjeleder for en av Morris sine største motstandere, mens Marisa Tomei er Ida Horowicz, journalisten fra New York Times.

Wag the Dog (1997) (Når halen logrer med hunden). Amerikansk politikk og skandaler:
Svart komedie. Mindre enn to uker før presidentvalget, samarbeider en politisk konsulent/PR-strateg og en Hollywoodregissør om å dekke over en sexskandale ved å konstruere en falsk krig mot Albania.

Filmen ble sluppet bare en mnd før Lewinsky-skandalen og den påfølgende bombingen av en fabrikk i Sudan, noe som gjorde at flere medier trakk sammenligninger mellom film og virkelighet.

The Butler (2013) Amerikansk politikk/afroamerikansk historie:
I tre tiår jobbet Cecil Gaines som butler for åtte amerikanske presidenter. Ved å jobbe så nært på og for disse mektige mennene i Det hvite hus ble han vitne til store, dramatiske endringer i amerikansk historie, og på sitt "usynlige vis" inspirerte han dem.

The Butler er basert på en sterk og sann historie som skildrer livet til en butler som hadde en unik orkesterplass til de store endringene i nasjonens historie.
The Untouchables (2009) (De ubestikkelige): samfunnet i 1920-tallets Amerika:
De Ubestikkelige er en briljant, voldsom og mektig skildring av mafiasjefen som regjerte i forbudstidens Chicago... og politimannen som sverget på å stoppe ham. I denne klassiske konfrontasjonen mellom det gode og det onde møter vi Kevin Costner som spesialetterforsker Eliot Ness, Robert De Niro som mafiakongen Al Capone og Sean Connery som Malone, politimannen som lærer Ness hvordan mafiaen skal tas: skyt fort og skyt først.
USA - TV-serier:

House of Cards - Amerikansk politikk
House of Cards omhandler kongressmedlemmet Francis Underwood, spilt av Kevin Spacey, og hans hevn, da han ikke ble utnevnt til USAs utenriksminister. Serien går på Netflix

Boardwalk Empire - Samfunn - gangsterserie fra 1920-tallets Amerika
Boardwalk Empire er satt til Atlantic City i 1920, like før forbudstiden. Serien tar for seg livet til Enoch Nucky Thompson og hans strev med ambisiøse undersåtter, nådeløse FBI-agenter, rivaliserende gangstere (inkludert Arnold Rothstein, Lucky Luciano and Al Capone) og hans egen lyst på kvinner, makt og penger.

The Knick - amerikansk medisinsk historie fra tidlig 1900 -tallet:
Serien tar for seg medisinsk utvikling og vi får innblikk i de ansattes personlige og profesjonelle liv på New York's Knickerbocker Hospital.
Jernkvinnen (2011) Poster

UK - filmer:

The Iron Lady (2012) (Jernkvinnen): Britisk politikk (Margareth Thatcher)
Jernkvinnen er historien om en kvinne som kom fra ingensteds fra. Som kjempet seg gjennom kjønns- og klasseskiller for å bli hørt i en mannsdominert verden. Margaret Thatcher er en ikonisk figur på verdensscenen - den første og eneste kvinnelige statsministeren i Storbritannia, og en av det 20. århundrets mest berømte og innflytelsesrike kvinner.
The King's speech (2011) (Kongens tale): Britisk historie og kongehus
Når den eldste broren i 1936 frasier seg tronen etter at faren deres dør, sier Bertie motvillig ja til å tiltre som konge i det britiske riket. Han tar navnet Kong Georg VI. Samtidig har han truffet talepedagogen Lionel Louge, som med sine utradisjonelle metoder forsøke å finne løsningen på kongens stamming. 
  Elizabeth - the golden age (2007): Britisk historie 16. århundre
Året er 1585, og etter å ha regjert over England i nesten tre årtier, må dronning Elizabeth I fremdeles kjempe mot andres blodtørst etter tronen og den snikende trusselen av svik i familien. På den andre siden av den engelske kanalen blåser en destruktiv vind av fundamentalistisk katolisisme over det 16. århundrets Europa, med Spanias Philip II, som ledende figur. Kong Philip - med sin mektige hær og en armada som dominerer havet - har kirken i Roma og inkvisisjonen i ryggen. Han presenterer en forestående trussel for dronning og land. Den mørke og gudfryktige kongen er fast besluttet på å styrte den protestantiske "kjetteren" fra tronen og gjøre England til en romersk-katolsk prakt igjen. Mens Elizabeth I forbereder seg på å gå i krig for å forsvare sitt imperium, kjemper hun samtidig for å balansere mellom sine eldgamle, royale plikter, og en uventet svakhet, sin kjærlighet til Sir Walter Raleigh.


UK - TV-serier:

The Thick of it - Britisk politikk
Britisk komedie som med fargerikt språkbruk viser inkompetente politikere og mer eller mindre kompetente rådgivere

Peaky Blinders - britisk historie og samfunn fra tiden etter WW1:
Omhandler gangsterfamilie i Birmingham som styrer gategjengen Peaky Blinders rett etter 1. verdenskrig.

Downton Abbey - Britisk samfunn på 1900 - tallet
Kostymedrama som tar for seg livene til herskap og tjenere i Downton Abbey før 1. verdenskrig bryter ut.

The Tudors - Britisk historie under Tudortiden og Henrik VIII
Serien er løselig basert på det tidlige regimet til den engelske kongen Henrik den 8. (f.1491-d.1547)

Foyle's War - Britisk historie og samfunn under og etter 2. verdenskrig:
Britisk detektivserie. Kriminalsjef Føyle løser saker under krigen og mange av hans saker vedrører krigsprofitering, svartebørs og mord. I serien får vi innblikk i dagliglivet i England under krigen. Serien er kjent for sine nidkjære historiske detaljer og dramaet drives ofte frem av faktiske historiske hendelser fra andre verdenskrig.

Se også denne siden for flere forslag: Aftenpodden 

 (Noen filmer/serier kan lånes fra Rissabibliotekene eller lånes inn fra Trondheim bibliotek. Andre kan ses på ulike medier som feks Netflix e.l. eller streames/lastes ned via andre kanaler).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar