fredag 23. oktober 2015

En amerikansk slaves liv: selvbiografi av Frederick Douglass

Denne boken som heter A Narrative of the Life of Frederick Douglass, an American Slave på originalspråket, kom ut for første gang i 1845 for 170 år siden, og er en selvbiografi som gir et direkte innblikk i sørstatenes slaveri. Nå er den endelig oversatt til norsk.

Forlagets omtale:
En amerikansk slaves liv er et enestående portrett av borgerrettighets­aktivisten og statsmannen Frederick Douglass som barn og ung mann. Den autentiske førstehåndsberetningen gir et direkte og usminket inn­blikk i Sør­statenes nedverdigende og brutale slaveri. Biografien dekker perioden fra Douglass ble født, sannsynligvis i 1818, på en plantasje i Maryland, frem til 1838 da han la slaveriet bak seg og først rømte til New York og siden til New Bedford i Massachusetts.

Frederick Douglass, i perioden 1847-52
Boken ble første gang utgitt av Massa­chusetts Anti-Slavery Society i Boston i 1845. I løpet av årene før borgerkrigen solgte boka i over 30 000 eksemplarer og ble et uvurderlig verktøy for abolisjonister, og ikke minst en sentral inspirasjons- og informasjons­kilde for Stowes tidobbelt så populære roman Onkel Toms hytte.

Dette er en brutal men nøktern fortelling om livet som slave. Selv om mye av dette er kjent for oss fra før, gjør det inntrykk å lese en slaves egen beretning om hvordan det var å være en annen manns eiendom uten noen som helst rettigheter. Boka er glimrende oversatt av Frode J. Riopelle.
Bør leses!

Les også denne omtalen av boka: Bokomtale
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar