onsdag 14. november 2012

Sokrates og sjøpungen - flukten fra kunnskapen av Bjørn Vassnes

Flykter vi fra kunnskapen? Har kultur- og samfunnseliten ødelagt mye av respekten for kunnskap i Norge? Det er diagnosen fra landets fremste forskningsjournalist, Bjørn Vassnes. Og kanskje har han litt rett?

Norges fremste forskningsjournalist og gullpennvinner Bjørn Vassnes tar i denne boka opp kunnskapsproblematikken en mer grunnleggende måte enn noen andre før ham:  Hva er «kunnskap», og hvorfor er det livsfarlig å forveksle kunnskap med «informasjon»? Er dårlige resultater i skolen bare symptomer en dypere krise, som har utviklet seg siden vi vant det store loddet i Nordsjøen?

Hvorfor gjør internett oss dummere og ikke klokere? Hvordan skal vi møte de gigantiske utfordringene vi ser begynnelsen , med en forfeilet kunnskapspolitikk?

En sjøpung er et lite dyr som på larvestadiet har en svært liten hjerne, men ingen munn. Når sjøpungen har funnet en stein på havbunnen den kan feste seg til, begynner den å fordøye sin overflødige hjerne – samtidig som den praktisk nok utvikler en munn som kan åpnes på vidt gap. Slik klarer den i sin snedige passivitet å leve av det som tilfeldigvis strømmer forbi. Vassnes drar analogier mellom sjøpungens og nordmannens bekymringsløse tilværelse. Etter at oljepengene strømmet inn har man ikke lenger behøvd å anstrenge seg, i dette rikeste av rike land hvor man til og med varmer opp togperrongene om vinteren. «Noen hjerne hadde vi ikke bruk for lenger», skriver Vassnes lakonisk.

Les mer om kunnskapsdebatten her og her. Og vil du lese selv og kanskje delta i debatten, finner du boka her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar